Acupunctuurpraktijk Lotus | info@acupunctuurlotus.nl
Acupunctuurpraktijk Lotus

Voordat ik uitleg wat acupunctuur is, wil ik het eerst hebben over het menselijk lichaam. Ons lichaam is continu bezig om evenwicht te behouden. Er zijn vele processen in ons lichaam werkzaam die via een proces van terugkoppeling verlopen. Voorbeelden zijn lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, schildklierhormoon en zo zijn er vele andere processen.

Deze processen noemen we homeostase en werken volgens het volgende basisprincipe. Het werkt hetzelfde als de thermostaat van de centrale verwarming in je huis, als de temperatuur te laag is, gaat er een seintje naar de ketel om te gaan stoken. Deze blijft stoken totdat er weer een seintje komt dat de gewenste temperatuur is bereikt.

  

De Chinese Geneeswijze (TCG) kan op een natuurlijke manier verstoorde homeostatische processen resetten. TCG is een holistische geneeswijze en heeft een heel andere invalshoek als de westerse geneeskunde.

 

De eerste vormen van acupunctuur zijn meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in China. De Chinezen hadden toen nog geen mogelijkheden voor bloedonderzoek, of scanners. Zij zijn verschijningen uit de natuur gaan vergelijken met dingen die in het menselijk lichaam gebeuren. Dan kan het dus gebeuren dat ik ineens over Damp praat of over Wind. Wind bijvoorbeeld is de veroorzaker van jeuk in je lichaam, maar ook trillende spieren.

 

De Chinezen hebben het lichaam onderverdeeld in 12 gebieden, de meridianen. Deze meridianen hebben elk hun eigen specifieke werking en zijn gekoppeld aan een orgaan. Zo is de Dikke Darm meridiaan medeverantwoordelijk voor het afweersysteem. Als er een griepvirus in de lucht hangt, dan worden er vaak punten van de Dikke Darm meridiaan gebruikt.

 

 

 

 

 

Zo hebben ze, door de tijd heen, ontdekt dat door aanprikken van bepaalde punten en/ of puntcombinaties klachten verdwijnen.

Verder beschouwen ze lichaam en geest als één geheel, elk orgaan heeft invloed op emoties en karaktereigenschappen. Bijvoorbeeld de Milt is, onder andere, verantwoordelijk voor een goede spijsvertering, maar daarnaast ook voor het verteren van indrukken, gedachtes en dingen die je leert. Is de energie van de Milt laag dan ga je piekeren en zorgen maken.

 

Kijk je heel basaal naar de TCG, dan kun je zeggen dat Yin en Yang in balans moeten zijn. Yange energie is de energie die zorgt voor warmte in je lichaam, voor de actie, zodat alle cellen, organen, spieren kunnen functioneren. Yinne energie levert de bouwstoffen voor al die organen en is de vooral voedende energie. 

 

Acupunctuur beïnvloedt het lichaam door op specifieke plaatsen naaldjes te zetten, die dan weer hun eigen reactie geven. Het lichaam heeft diverse communicatiesystemen, zoals het zenuwstelsel. Acupunctuur prikkelt zenuwen, die op hun beurt weer een reactie teweegbrengt in de hersenen.

 

Een andere manier is via het bloed, zo kunnen de naalden in een bepaald gebied de bloedtoevoer bevorderen en zo zorgen voor herstel van weefsel.

 

Heb je nog vragen, dan kun je altijd contact opnemen. Kijk ook bij het kopje “wat voor klachten” of jouw probleem er bij zit en je kunt mijn gratis e-boek  "Acupunctuur in vogelvlucht" aanvragen.

 Wil je meer weten over Chinese Geneeswijze, schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem een kijkje op mijn facebookpagina

 

 

 

 

                            

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

dislcaimer