Aandacht voor jou en je klacht

 

                                         

Gezondheid is niet alleen afwezigheid van ziekte.

Gezondheid betekent het hebben van een betekenisvol leven. Dit kun je indelen in 5 gebieden: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven en meedoen.

Acupunctuur Lotus kan hierbij een ondersteuning zijn om gezondheid te bereiken of te behouden.

Dit kan door:

  • Acupunctuur om lichamelijke en geestelijke klachten te verbeteren of herstellen
  • Een persoonlijk voedingsadvies, gebaseerd op jouw gestel.
  • Leren mediteren
  • Stretchoefeningen om je meridianen in conditie te houden
  • Ontspanningsmassage

Ik maak gebruik van de balansmethode van dr. Tan. Deze is zeer effectief en zeker bij pijnklachten. Dan is er in de meeste gevallen, direct resultaat.

   


         

 

 

Over mijzelf

Mijn naam is Miriam de Vries, van oorsprong ben ik verpleegkundige. Ik heb in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg mijn opleiding gevolgd en er vervolgens gewerkt. Daarna heb ik ruim 10 jaar bij kinderopvang Korein gewerkt. En voor mijn ommezwaai, heb ik de laatste jaren met veel plezier gewerkt op Eckartdal met mensen met een verstandelijke beperking.

Begin deze eeuw heb ik een cursus shiatsu massage gevolgd. Dit is Japanse massage via de meridianen. Hierdoor kwam ik in aanraking met de Chinese Geneeswijze. Ik heb ook zelf verschillende acupunctuurbehandelingen ondergaan en merkte wat een mooie manier van genezen dit is. Het zaadje van de Chinese Geneeswijze begon al aardig te groeien en in 2010 heb ik besloten om het roer om te gooien en te starten met de opleiding acupunctuur bij Qing Bai.

Daar heb ik ook de opleiding Westerse Medische Basiskennis gedaan.
Ook heb ik een jaar voedingsleer gevolgd, waarbij de denkwijze volgens de Chinese Geneeswijze gecombineerd is met de Westerse inzichten over vitamines, eiwitten, koolhydraten, enzovoort.
Waarom voedingsleer? Omdat een goede voeding belangrijk is voor je gezondheid. Veel klachten ontstaan vanuit een verkeerd voedingspatroon en daarom vind ik het belangrijk om mensen, naast hun acupunctuurbehandeling, ook een advies te kunnen geven over hun voedingspatroon. Dan kun je zelf, door bewust te gaan eten, werken aan je gezondheid.

Verder volg ik regelmatig bijscholingen om mij te verdiepen in mijn vak.

Dit is op het gebied van Chinese Geneeswijze, voeding, Westers Medische Basiskennis, massage en zelfontwikkeling.

  over mijzelf

 

 Thema van de maand

 Gespecialiseerd in

 


 

 

 Stress en burn-out

Stress is een normaal verschijnsel en de meeste keren kun je hier goed mee omgaan, maar dan ineens zijn er te veel factoren bij elkaar en lukt het niet meer.

 

In balans door de overgang

De overgangsperiode is een periode met grote hormoonschommelingen, waardoor er ontzettend veel gebeurt in het vrouwelijk lichaam.

Lees meer

woordenboek staand  

 

Wat is acupunctuur?

Voordat ik uitleg wat acupunctuur is, wil ik het eerst hebben over het menselijk lichaam. Ons lichaam is continu bezig om evenwicht te behouden. Er zijn vele processen in ons lichaam werkzaam die via een proces van terugkoppeling verlopen. Voorbeelden zijn lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, schildklierhormoon en zo zijn er vele andere processen.

Deze processen noemen we homeostase en werken volgens het volgende basisprincipe. Het werkt hetzelfde als de thermostaat van de centrale verwarming in je huis, als de temperatuur te laag is, gaat er een seintje naar de ketel om te gaan stoken. Deze blijft stoken totdat er weer een seintje komt dat de gewenste temperatuur is bereikt.

De Chinese Geneeswijze (TCG) kan op een natuurlijke manier verstoorde homeostatische processen resetten. TCG is een holistische geneeswijze en heeft een heel andere invalshoek als de westerse geneeskunde.

De eerste vormen van acupunctuur zijn meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in China. De Chinezen hadden toen nog geen mogelijkheden voor bloedonderzoek, of scanners. Zij zijn verschijningen uit de natuur gaan vergelijken met dingen die in het menselijk lichaam gebeuren. Dan kan het dus gebeuren dat ik ineens over Damp praat of over Wind. Wind bijvoorbeeld is de veroorzaker van jeuk in je lichaam, maar ook trillende spieren.

De Chinezen hebben het lichaam onderverdeeld in 12 gebieden, de meridianen. Deze meridianen hebben elk hun eigen specifieke werking en zijn gekoppeld aan een orgaan. Zo is de Dikke Darm meridiaan medeverantwoordelijk voor het afweersysteem. Als er een griepvirus in de lucht hangt, dan worden er vaak punten van de Dikke Darm meridiaan gebruikt.